niedziela, 8 lipca 2012

Sernik mascarpone na kruchym spodzie

Jeszcze pięć dni i zaczną się dla mnie wakacje! 
 Póki co ciężko pracuję i walczę z upałami. Dzisiejszy dzień umiliłam sobie sernikiem, przepis zaczerpnęłam od AnyPrzez własną nieuwagę trochę go zmieniłam, dodając mniej masła, a ponieważ w domu nie miałam mąki ziemniaczanej zastąpiłam ją budyniem :)


Składniki (śr.29cm):
kruche ciasto
150g mąki pszennej
40g zimnego masła (100g)
1 żółtko
kilka łyżek zimnej wody
szczypta soli

masa serowa
(następnym razem zrobiłabym z podwójnej porcji, bo serniczek wyszedł bardzo chudziutki :))
250g serka mascarpone
1 jajko
1 białko
4 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (dodałam od siebie)
1 łyżka budyniu śmietankowego (1 łyżeczka mąki ziemniaczanej)
truskawki














Zagniatamy składniki na kruche ciasto. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je i wkładamy do formy na tartę. Na czas przygotowania masy wkładamy formę z ciastem do lodówki. 

Miksujemy serek z cukrem, budyniem i jajkami na gładką masę. 

Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i przekładamy na nie masę serową rozprowadzając ją równomiernie. 

Piekarnik przygotowujemy tak, by mieć do dyspozycji dwa ruszty. Na dolny dajemy naczynie żaroodporne z wodą, natomiast górny przeznaczamy na nasz sernik. 

Nagrzewamy piekarnik do 180st C i pieczemy ok.30 minut.






20 komentarzy:

  1. sernik mascarpone jest nieziemsko lekki i delikatny, taaa... ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie..zapraszam do akcji TRUSKAWKOWY TYDZIEŃ.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam w planach dzisiaj pieczenie sernika:). Co prawda dzisiaj będzie inny ale ten przepis też muszę w przyszłości wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. serniczek! kocham w każdej postaci! ten twój pomysł z mascarpone rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, nie dość, że na kruchym spodzie, to jeszcze z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. skuszę się chyba na niego niebawem, może nie z truskawkami bo już wychodzą, ale z innymi owocami, a od siebie polecam podobne ciasto na kruchym spodzie ale z ricottą

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj widać w Twoim cieście nastrój przedwakacyjny:) Czyli lato pełną gębą i same pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia! a sernik mmmmm! na pewno niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy przy podwójnej porcji sera czas pieczenia będzie dłuższy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukiwałam odpowiedzi na Twoje pytanie w internecie, bo sama nie byłam pewna i znalazłam przepisy z podwójnej porcji serka i okazuje się, że czas pieczenia podany był nawet krótszy! bo 20 minut! więc wydaję mi się że pół godziny spokojnie wystarczy by masa serowa się ścięła :)

      Usuń
  10. Znakomita tarta, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szybko minie i będzie wolne :) pożegnanie z truskawkami widzę... :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki sernik poprawia każdy dzień...a pozostałe pięć dni zleci migiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta tarta wygląda cudownie! Dokładnie takie smaki jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jezu jak zjadłabym teraz takie ciasto.. mm... tylko kurcze piekarnik mam niesprawny. Yh ;|

    OdpowiedzUsuń
  15. Już mi się podoba.. palce lizać!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej! Zrobilam wczoraj ten sernik. Jest przeeepyszny! Zniknal w mig, takze... polecam goraco :)
    Roza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę Różo :)!! Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  17. przepis wygląda bardzo spoko :) A jeśli chodzi o wysokość sernika - nie zdziwiło Cię, że w składnikach jest osobno białko? Podejrzewam, że ubicie z nich piany sprawi, że ciasto będzie jednak nieco wyższe ;) Jestem w trakcie przygotowywań - sprawdzimy :)

    OdpowiedzUsuń