sobota, 23 czerwca 2012

Szparagi na cieście francuskim

Po nocnych szaleństwach, tygodniu egzaminów, nie mam siły siedzieć w kuchni. Zrobiłam więc coś na szybko, inspirując się przepisem Dusi.



Składniki (na 4 porcje):
opakowanie ciasta francuskiego
2 opakowania mozzarelli
8 szparagów
4 pomidorki koktajlowe
8 łyżek śmietany
2 ząbki czosnku
sól
pieprz





Dzielimy ciasto francuskie na 4 części. Przekładamy każą część na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy boki każdej części ( ja na dłuższej części porobiłam to co widać, ale nie był to najlepszy pomysł - uciekło trochę sera). 

Następnie robimy sos. Do śmietany wyciskamy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawioną śmietana smarujemy kawałki ciasta.

Na wierzch kładziemy pokrojony w plasterki ser mozzarella , następnie pokrojone pomidorki , a na samą górę po dwa obrane szparagi.

Pieczemy w 180st C przez ok.25-30 minut.

Jeśli mamy problem z przełożeniem na talerz ( moje ciasto było dosyć cienkie i trochę się namęczyłam, tym bardziej że wypłynął ser) dzielimy papier i przenosimy kawałki na papierze. Wtedy spokojnie zsuwamy kawałek na talerzyk.


7 komentarzy:

  1. Pyszności! I jak pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię takie jedzonko, szparagi w cieście dobrze się komponują :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i oto dowod, ze szybkie jedzenie moze byc nie tylko smaczne, ale i apetycznie wygladajace!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pięknie wygląda!
    Tak jak napisała Maggie: proste i smaczne, czy trzeba czegoś więcej? Chyba nie :)

    Z sobotnimi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda :) aż szkoda, że szparagi to nie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Efekt super. Ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń