wtorek, 26 czerwca 2012

Mini ciasto z porzeczkami

Jakiś czas temu dostałam od siostry przepiękne foremki (16 x 6cm). Musze przyznać, że podobają mi się tak bardzo, że szkoda ich używać (w opakowaniu jest ich tylko 6)! Dzisiaj jednak podjęłam decyzję, że upiekę coś na próbę. Oczywiście chciałam również zobaczyć, czy ewentualnie foremkę będę mogła użyć powtórnie.

Problem zaczął się gdy zajrzałam do lodówki... Nie było jajek.

Nigdy nie piekłam ciasta bez jajek, ale już gdzieś się z tym spotkałam, więc szybko poszukałam czegoś na ten temat i postanowiłam spróbować.

Wrzucałam wszystko co było pod ręką, patrząc przy tym na to by masa wypełniła jedną foremkę.


Składniki (na foremkę 16x6cm):
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 łyżki kefiru
3 łyżki oleju
garstka czerwonych porzeczek




Wsypujemy do miski suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy olej, mleko i kefir i mieszamy dalej, aż uzyskamy gładką masę. 

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Z wierzchu rzucamy porzeczki ( ja dodatkowo posypałam kruszonką, pozostałą po wcześniejszym pieczeniu )

Nagrzewamy piekarnik do 180st C i pieczemy ok.25 minut.




Ciastko poszło w gości, porcja była idealna dla dwóch osób. Muszę przyznać, że braku jajek nie odczułam - myślę, że głównie dzięki kruszonce i porzeczkom.

Foremka przeżyła i nadaję się do jeszcze jednego użycia.
Zastanawiam się tylko czy nie lepiej zużyć to co się ma i zrobić miejsce na kolejne piękne foremki? :)


24 komentarze:

  1. te foremki mnie po prostu urzekłY!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam takie foremki w TK Maxx... Inie kupiłam. A teraz jak patrzę na Twoje cisatko, to żałuję. Ech! Może jszcze będą. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne foremki, naprawdę ze sklepu na "t"?
    Ciasto w nich wygląda bajkowo. Ehh, szkoda tylko, że porzeczek jeszcze jeszcze w tym roku nie widziałam... Zazdroszczę Ci tego smaku, bo musiał być obłędny!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z porzeczkami. Sama muszę coś takiego niedlugo upiec:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne foremki i piękne ciastka! :) jak pojadę do rodziców, to muszę coś upiec z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW! jaki cudowny przepis! I piękne foremki!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne mini ciasto i piekne foremki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie one piękne, zwłaszcza fajnie zanieść do gości, od razu można się pochwalić, bo takie cudeńka wyglądają jak z dobrej piekarni :D

    OdpowiedzUsuń
  9. przesliczne, nigdy takich nie widzialam. Ciasto wyglada przepysznie, bardzo mi sie podoba kontrast w kolorach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny cały komplecik a cisto mniam mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. przeurocze te foremki! ciasto na pewno pyszne - porzeczki w wypiekach uwielbiam! do tego zakochałam się w kubku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zakochałam się w tym kubku, niestety nie jest mój. Za to zawsze dostaję w nim herbatkę jak odwiedzam jego właścicieli ;)

      Usuń
  12. wyglądają super - w którymś supermarkecie widziałam takie małe keksówki z normalnej blachy; ciasto wygląda apetycznie - nie ma to jak improwizacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja mam głupią tendencję do zatrzymywania różnych ładnych rzeczy, np. kolorowych reklamówek :P ale fakt, foremek jest dużo, będą inne ładniejsze! ;) ciasto urocze

    OdpowiedzUsuń
  14. Foremka urocza! i równie urokliwe zdjęcia;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. I foremki urocze i mini ciasto musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale słodziak, coś fantastycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak miło się zrobiło..Kobiece, subtelne zdjęcia. Apetyczne porzeczki i cudne, cudne foremki!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. rozkoszne :) tez chce takie pudeleczko z ciachem.

    OdpowiedzUsuń
  19. foremki cudne, ciasto z porzeczkami, mniam!:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Zakochałam się w tych foremkach, a wystające z ciasta porzeczki są niezwykle urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Foremki? Cudowne ;-) Mi też przypadły do gustu.. a co do ciacha.. skoro bez jaj to warto wypróbować, bo wygląda strasznie apetycznie z tą kruszonką ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń