piątek, 1 czerwca 2012

Blok czekoladowy z Puchatkiem i migdałami

Już od jakiegoś czasu w szafce czekało na mnie mleko w proszku, więc postanowiłam że dłużej już czekać nie może! - zabrałam się za zrobienie małego bloku czekoladowego.

 Blok był jedną z pierwszych rzeczy jakie potrafiłam zrobić sama, więc mam do niego ogromny sentyment. Zajadałam się nim na przerwach oraz wieczorami wraz z przyjaciółkami. 
Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.




Składnik:
250g mleka w proszku ( ja użyłam odtłuszczonego)
pół szklanki cukru
100g masła
6 łyżek kakao typu Puchatek (blok jest wtedy bardzo jasny)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki wody
miseczka herbatników maślanych
migdały do przybrania







Rozpuszczamy kawę i kakao w wodzie. Następnie wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu, dodajemy cukru i masła, mieszając czekamy aż masa się zagotuje. Po przygotowaniu masy, czekamy aż troszkę ostygnie. 

W między czasie możemy połamać herbatniki (ja staram się nie kruszyć ich za bardzo, ponieważ lubię natknąć się na większy kawałek herbatnika). 

Kiedy nasza masa przestygła wsypujemy do niej mleko w proszku, cały czas mieszając łyżką. Gdy jest już gładka wrzucamy połamane ciastka i mieszamy tak by masa je obkleiła.

Masę przekładamy do małego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Na górę sypiemy migdały i wciskamy je lekko w masę.

Tak przygotowaną masę dajemy do lodówki na ok. 1h. Czekamy, aż zastygnie.  



8 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis nie tylko dla dzieciaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie wyszło! uwielbiam tę kleistość <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne smaki i świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat mam mleko w proszku, teraz wiem, do czego mogę je wykorzystać! Smacznie wygląda ten blok:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi narobiłaś smaku, a to takie tuczące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąż ostatnio robił podobne ;)
    Dobre nie powiem że nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo jak ja dawno tego nie robiłam :) Twój wygląda pzepysznie :)

    OdpowiedzUsuń