środa, 6 czerwca 2012

Biszkopt z sercem z gruszki

Ponieważ po przygotowaniu wczorajszej pizzy pozostało mi kilka gruszek w syropie, postanowiłam je jak najszybciej wykorzystać. Już wczoraj wymyśliłam czym was dziś poczęstuje, a jak tylko wróciłam do domu zabrałam się za przygotowania.


Składniki (śr.24cm):
Biszkopt
70g mąki pszennej
60g cukru
35g masła
3 jajka

Galaretka
kilka truskawek
kilka gruszek w syropie
syrop gruszkowy
żelatyna (ok.4 łyżeczki)

Serce gruszkowe
gruszka w syropie
syrop gruszkowy
żelatyna (ok.1 łyżeczka)








 


Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie w innej misce ubijamy żółtka z cukrem, do masy dodajemy roztopione, wystudzone masło. Cały czas ubijając masę dodajemy mąkę. Kiedy masa jest gotowa, powoli dokładamy białko, delikatnie mieszając łyżką, aż mas będzie jednolita.

Masę przelewamy do małej tortownic wyłożonej papierem do pieczenia, z posmarowanymi brzegami margaryną. Biszkopt pieczemy ok 15 minut w 220st C.

W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy galaretkę. Do garnka dajemy kilka gruszek w syropie oraz syrop i kilka truskawek. Miksujemy owoce. W połowie szklanki z ciepłą wodą rozpuszczamy żelatynę (najlepiej zasugerujmy się tym co jest napisane na opakowaniu) mniej więcej 3 łyżeczki, w zależności od tego jak dużo wyszło nam masy owocowej. Następnie wlewamy żelatynę do owoców, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 3h (czekamy aż galaretka zacznie tężeć, ja trochę czekałam:)).

 W małej miseczce rozgniatamy widelcem jedną gruszkę w syropie i również dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę (pamiętajmy by dodać jej dużo mniej!). Tak przygotowaną masę z gruszki dajemy do lodówki na ok.1h ( także czekamy aż zacznie tężeć, ta masa powinna zacząć tężeć szybciej).

Na upieczonym biszkopcie, na środku umieszczamy foremkę w kształcie serduszka, lekko wbijamy ją w ciasto. Do środka serduszka dajemy masę gruszkową (lekko stężałą). Biszkopt wkładamy do lodówki i czekamy na galaretkę truskawkowo-gruszkową. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy foremkę serduszko i wlewamy do formy drugą galaretkę, do wysokości serduszka gruszkowego.

Ciasto wkładamy do lodówki, czekamy, aż galaretka całkiem stężeje :)



8 komentarzy:

  1. wygląda przeuroczo z tym serduszkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie to pokazane jest;) A deser mm pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, a ciasto wygląda na nadzwyczaj smaczne :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. truskawki! <3
    super pomysł z tym serduszkiem ;)

    OdpowiedzUsuń