środa, 23 maja 2012

Tarta z rabarbarem

W tak piękny, słoneczny dzień postanowiłam wybrać się na targ. Oczywiście targowisko nie zawiodło mnie i znalazłam składniki, a w zasadzie inspiracje do dzisiejszych wypieków. Ze stolików uśmiechały się piękne zielone i białe szparagi, cudowny rabarbar, rzodkiewki, truskawki. Wybrałam rabarbar.


Składniki (śr.29cm):
Kruche ciasto
250g mąki pszennej
150g margaryny
80g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

Kruszonka
100g mąki
80g masełka
10g cukru

Wnętrze
400g rabarbaru
30g cukru
odrobinka miodu




Najpierw łączymy składniki na kruche ciasto i ugniatamy je. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w nasmarowanej margaryną formie na tartę, wystających brzegów pozbywamy się używając wałka (wałkujemy brzegi formy). Formę z ciastem wstawiamy na chwilę do lodówki, ponieważ robiłam dzisiaj wersję ekspresową włożyłam je na 10 min, ale najlepiej jeśli posiedzi ok. 20 min.

 W czasie leżakowania ciasta, przygotowujemy farsz. Rabarbar czyścimy, obieramy i kroimy. Tak przygotowany zasypujemy cukrem i dodajemy trochę miodu. Rabarbar chwile stawiamy na ogniu by wypuścił soki. 

Następnie zabieramy się za kruszonkę. Łączymy roztopione masło z mąką i cukrem - no i gotowe

. Po wyjęciu formy z lodówki układamy na cieście rabarbar (bez soku) i oprószamy go kruszonką. Ciasto pieczemy w 170st C ok 50 minut. Do tego typu ciast uwielbiam mieć w domu pod ręką sos waniliowy z ikeii, ciasto można też skropić sokiem z użytego rabarbaru.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Tarta z rabarbarem to jest to:) Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje z rabarbarem ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń