poniedziałek, 28 maja 2012

Pieczone ziemniaczki z marchewką, czosnkiem i ziołami

Dziś chciałam zrobić coś szybkiego i aromatycznego.  Ziemniaczki te mogą być dodatkiem do dania głównego, ale mogą być też daniem same w sobie. Ja zdecydowałam się na drugą opcję.



Składniki (na 1 lub 2 osoby - jeśli pieczemy je jako dodatek do dania):
4 młode ziemniaczki
2 marchewki
3 ząbki czosnku
kilka listków oregano
kilka listków bazylii
suszone oregano
suszona bazylia
oliwa z oliwek







 Ziemniaczki obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Następnie wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do reszty warzyw. Całość lekko solimy i oprószamy suszonymi ziołami i świeżymi listkami bazylii i oregano. Całość polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy w 200st C przez  ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić czy ziemniaczki są już miękkie, marchewka może być lekko chrupka.

 Do ziemniaków najlepiej smakuje prosty sos: sól, pieprz, łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu, czosnek.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz