sobota, 26 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i truskawkami na kruchym spodzie

Ponieważ dziś mamy wyjątkowy dzień, spędziłam w kuchni trochę czasu, piekąc i nie tylko... 
A oto ciasto dla mojej Mamy.


Składniki (śr.24cm):
Ciasto
szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
100g margaryny
5 łyżek jogurtu
sok z połówki cytryny
+
mała kulka ciasta kruchego (mnie zostało z poprzedniego pieczenia i chciałam go wykorzystać, nie jest ono konieczne)

Na wierzch
rabarbar w cukrze (pół szklanki cukru)
truskawki







Łączymy wszystkie składniki i miksujemy mikserem na gładką masę. Przygotowujemy tortownice. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie wyklejamy spód kruchym ciastem. Na kruche ciasto wykładamy przygotowaną masę.

Rabarbar i truskawki obieramy i kroimy na kawałeczki. Pokrojony rabarbar stawiamy na 5 min na ogniu z cukrem i czekamy aż puści soki. Na wierzch przygotowanego ciasta w tortownicy dajemy owoce (rabarbar bez soku).

Pieczemy ok. 50min w 180st C.





4 komentarze:

  1. piękne te wypieki z rabarbarem, szkoda, że u mnie tak ciężko dostać!
    a mleka w proszku - na blok też na pewno wystarczy, do ciasteczek tylko 4 łyżki! a foremki z jakiegoś przypadkowego zwierzaczkowego zestawu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda. Uwielbiam połączenie truskawek i rabarbaru

    OdpowiedzUsuń